Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó Regisztrálok
márc31

Totó-suli – I. rész

 Totó-suli 26 hozzászólás

Szeretettel üdvözlünk minden kedves Tippek.com olvasót!

Ezen új rovat célja, hogy a totókulcsok készítésének elméletével és gyakorlati megvalósításhoz szükséges útmutatókkal és tanácsokkal ismertesse meg a játékosokat. Sajnos a neten ilyen tartalmú oldalakat nem nagyon lehet találni, a szakirodalom is nehezen hozzáférhető, ez így együtt inspirált minket, hogy egy helyen minden kapcsolódó információ fellelhető legyen, mint egy számítógépes program nyílt forráskódja.

Szívesen látunk minden hozzászólást, kérdést és javaslatot, amellyel a játékosok tudását és nyerési esélyeit növelhetjük!

A rovathoz az interneten szabadon elérhető oldalakról, blogokról, fórumokból és hozzászólásokból kivonatoltuk a tartalom egy részét, és ezt egészítettük ki saját gondolatainkkal, elméleteinkkel. Fontos még megemlítenünk, hogy nem vagyunk képzett matematikusok vagy statisztikusok, ezért az egyes szakkifejezések esetleges pontatlan használatáért előre elnézést kérünk, és természetesen iránymutatás mellett korrigáljuk a cikkeket!

Mi is az a totó?

Nagyon az alapoknál kezdjük!

A Szerencsejáték Zrt. totófogadási részvételi szabályzatának 3.§ alapján:

A totó labdarúgó mérkőzések kimeneteleinek (eredményeinek) eltalálására szervezett totalizatőri rendszerű fogadás.
A fogadó a szervező által időszakonként kiírt totóműsorban szereplő 13+1 labdarúgó mérkőzések eredményeire tippel.
A fogadó a totó fogadásban az adott heti totóműsorban szereplő valamennyi mérkőzés kimenetelére együttesen fogad, minden mérkőzésre külön-külön megtippelve lehetséges kimenetelként:
- az első helyen feltüntetett (hazai) csapat győzelmét,
- a mérkőzés döntetlen kimenetelét,
- a második helyen feltüntetett (vendég) csapat győzelmét.
Az aktuális totóműsorba felvett fogadási események lejátszását megelőzően a mérkőzések tippjeinek a fogadószelvényen, vagy a fogadószelvény szerepét ellátó adathordozón való szerepeltetésével lehet a fogadásba bekapcsolódni.

A totófogadásban nyertes nyereményre jogosított az alapfogadás, amelyben a totóműsor mérkőzéseinek kimeneteléből legalább a játékhoz definiált nyerőosztályoknak megfelelő mérkőzés kimenetelére adott tipp helyesnek bizonyul a mérkőzések hivatalos eredményeivel összevetve.

Kivonatolva, és még így is nehezen érthető, de legalább teljesen korrekt. Röviden összefoglalva: adott egy bizonyos számú mérkőzés, és minél többet kell belőlük eltalálni!

Ez nem tűnhet nehéznek, azonban nem is olyan könnyű! Figyelembe véve, hogy egy esemény három lehetséges kimenettel rendelkezik, két esemény összes lehetséges kombinációja így kilenc, háromé pedig már huszonhét, tehát ha tizennégy eseményre kell tippelni, ez összesen három a tizennegyediken, ami 4.782.969 lehetséges kimenetelt tartalmaz egy adott hétre. Tehát a telitalálat matematikai esélye 1:4782969-hez, ami kerekítve két százezred százalék – hát nem túl sok.

Mielőtt a kezdőknek ezek alapján elmenne az egésztől a kedve, gyorsan olvassák el a következő mondatot. A gyakorlati esély természetesen ennél jóval több! Szóval nyugalom!

Kis történelem: míg a játék bevezetését követően a fogadók ötletszerűen, egymástól függetlenül töltötték ki az oszlopokat, bármennyi szelvényen is tippeltek, nem sokkal később már megjelent a kollektív szelvény, mely segítségével lehetőség adódott az egyes mérkőzések több esélyesként kollektív szelvényre való feljegyzése, azaz a teljes variációs játékra. A teljes variációs játékból pedig hamarosan következett a rövidített variációs játék.

Mielőtt bárki is feltenné a kérdés, érdemes-e totókulccsal játszani, és ha igen, melyikkel, válaszképpen ismertetjük a kulcsok helyes és eredményes használatát, ami igencsak lényeges.

Minden totókulcs egyformán jó és egyformán alkalmas arra, hogy a játékban felhasználjuk. Minden kulcsnak közös tulajdonsága, hogy fixekből, kétesélyekből és háromesélyekből összeállított alaptippből tevődik össze. A teljes variáció nemegyszer igen magas oszlopszámú, egy kulcs eközben szabályszerű matematikai keretek között lényegesen kevesebb oszlopszámon játszható meg. Az alaptipp hibátlansága esetén a teljes variáció a maximális találatot garantálja, egy totókulcs ugyanakkor lényegesen kevesebb oszlopból összeállítva is biztosítja a kevesebb találatot úgy, hogy közben lehetőség van a telitalálatra is.

A telitalálattal szemben alsó határként jelentkező, arról eggyel, kettővel vagy hárommal kisebb találatú értékek figyelembevételével kapták a totókulcsok a nevüket: egyhibás, kéthibás, háromhibás. A megjelölés nem azt jelenti, hogy a totókulcsok biztosan hoznak egy, két vagy három hibát, hanem – és ez nagyon lényeges! – a legrosszabb esetben hoznak ennyit, feltételezve azt, hogy az alaptippünk hibátlan. A lényeg, hogy aki totókulccsal játszik, több mérkőzést játszhat meg két vagy három eséllyel, mint az, aki nem alkalmazza a rövidített totókulcsos játékot.

A totókulcsos játék mindig alaptippből indul ki. Az alaptipp a totószelvényen levő mérkőzésekre vonatkozó elképzelés abban a formában, hogy melyik mérkőzés várható, illetőleg tippelt fixnek (vagy csak 1-esnek, vagy csak X-nek, vagy csak 2-esnek), melyiket kétesélyesnek (1X-nek, 12-nek, vagy X2-nek) és melyiket háromesélyesnek (1X2-nek). A totókulcs az ilyen rövidített variáció megjátszására szolgál.

A totókulcsok általános szóhasználat szerint hibátlanok, hibapontosak, vezetésesek, illetve egyéb feltételek alapján szűrtek, valamint ezek kombinációi. Tehát rengeteg különböző kulcs létezik. Lássuk az alkotóelemek közül előbb a hibátlan és hibapontos kulcsokat!

A következő részben a hibátlan és hibapontos totókulcsról olvashattok.

ÁronHozzászólások
 • andorka március 31. 21:55 (#1) | Válaszolok

  üdv mindenkinek!

  ha jól tudom,van totókulcs gyűjtemény!

  még életemben nem használtam ilyet /szoftverrel dolgozom/ a szelvényeim elkészítéséhez, szívesen vennék valahol valami könyvet,kipróbálnám.

  javasoltok valamit?

 • BIGDROID március 31. 22:49 (#2) | Válaszolok

  andorka: Én ezt tudom neked ajánlani nekem azt mondták hogy ez jó http://www.teletipp.hu/toto.htm. Tudnál nekem segíteni a 14. heti tippekben mert a totoprofessort nem tudom megnyitni. Akár mikor és hol próbálom nem nyitja meg az oldalt. Az email címem bigdroid@freemail.hu vagy logann@freemail.hu. Köszi és remélem tudtam segíteni a könyvvel.

 • euroaron március 31. 23:18 (#3) | Válaszolok

  andorka: a könyvekben alapkulcsokat találsz, mint hibapontos, vezetéses, illetve pár spéci kombinált kulcs. a kezdők általában nem is tudják ezeket jól kezelni, pedig ez is olyan, mint a láncosbuzogány: veszedelmes fegyver, de laikusok kezében sanszos, hogy a forgató is kap egy kokit… na de ha megtanulod (hamar megy), mikor mit és hogyan, akkor már jó.

  a szoftver persze jobb, mivel egyedi, csak arra a hétre érvényes spéci kulcsokat is lehet vele készíteni, plusz az extra szűrési feltételek, meg a súlyozás, nyomtatási opció, stb.
  szerintem felesleges könyvbe áldoznod, csalódnál benne bármely program használata után. bár elméleti tudásbázisnak kitűnő.

 • andorka április 01. 07:44 (#4) | Válaszolok

  Bigroid!

  A totoprofessort egyik ismerősömék üzemeltették,rákérdezek, hogy mi a helyzet a programmal!

  Majd írok ide a szoftveres totózásról,csak legyen egy kis időm rá!

 • euroaron április 01. 08:19 (#5) | Válaszolok

  arról is lesz majd szó a negyedik lecke környékén. :)

 • andorka április 02. 07:41 (#6) | Válaszolok

  Pár gondolat a szoftveres totozásról:

  a 14 mérkőzésnél a teljes variáció majdnem 4,8 millió oszlop.
  Ezek közül kellene kiválasztanunk azokat,amelyeket meg akarunk játszani,ill.azokat kell kiválogatni amelyeket ki akarunk dobni.
  Ezt a “selejtezést” legkönnyebben tippeléssel,fixek és kétesélyek alkalmazásával tehetjük meg.Ez eléggé drasztikus módszer,jól leviszi az oszlopszámot,a hatásfoka viszont nagyon rossz.Eléggé nehéz 100%-osan tippelni,ezt mindnyájan tudjuk.

  A tippeléses játékot megkönnyítik a különböző totókulcsok,erről Áronék már írtak,én nem foglalkozom vele,még ki sem próbáltam.

  A szoftveres totózást úgy kell elképzelni,mintha “betennénk” ezt a fent említett 4.782.969 oszlopot egy nagy zsákba,majd ebből a zsákból szűrőfeltételek segítségével kidobálnánk azokat a tipposzlopokat,amelyeket nem akarunk megjátszani.

  Másképpen fogalmazva azokat tartjuk bent,amelyekre szükségünk van.

  Az emberek több mint 90%-a papírformát játszik,így nagy pénzt ők soha életükben nem tudnak majd nyerni.Érdekes,ezek az emberek mekkora pechnek tartják amikor 13,14 találatuk van,mégse fizet rendesen!Persze,sokan nyernek,kevesebb pénz! Ennyi.

  A szoftveres játékban éppen ezért egyik alapszűrő feltétel,hogy csak azok az oszlopok maradjanak bent a “zsákban”,amelyek tartalmaznak legalább 2,maximum 4-5 meglepetést.
  Hogy mi a meglepetés? Egyértelműen látható az oddsokból,vagy a supertoton az adott mérkőzésekre leadott tippek százalékából.
  Személy szerint én mindig 14 háromesélyből indulok ki.

  Szoftverrel lehet szűrni statisztikai adatok alapján,térbeli elrendeződés alapján /ami szintén statisztikai megfigyeléseken alapul/,és tippeléssel.

  Térbeli elrendeződés lehet:az 1,x,2-es tippek maximális összetapadása a tipposzlopban,vagy az 1,x,2-es tippek távolsága ,ami alatt azt értjük,hogy egy adott tipposzlopban mekkora a legnagyobb távolság két 1-es között,vagyis 1-esek távolsága:legnagyobb x-ből és 2-ből álló szakasz.

  Statisztikai szűrőfeltételek a meglepetések száma,1,x,2-esek száma,vagy egy adott csoport /pl.haverok/ tippjeinek az összege az adott hétre,stb.

  Supertoton nagyon király az Esély %,mert ott kiírják,hogy egy adott meccsre hány százalék érkezett be az addig leadott tippekből.Nagyon jól lehet vele szűrni. Ha vasárnap este összeadjuk a nyertes tipposzlop esély % összegeit,rögtön látjuk hogy ez a szám 450-700 közé esik,amely minél kisebb,annál több meglepetés volt.

  Az oddsoknál a telitalálatosok összege 30-45 közé esik,ez az esetek több mint 80 %-ban így van. 60 hete vezetem excelben a nyertes tipposzlopokat,tapadásokat,esély % összegeket,oddsok összegeit,stb. Nagyon szépen mutat sok mindent.

  Lehet tippelve is szűrni:

  Mondhatom azt bármelyik tetszőleges számú meccsre,hogy pl. ezen az 5 meccsen 1-3 db x lesz,vagy 2-4 db 1-es stb.
  Vagy tippelhetek,hogy Bielefeld-Karlsruhe 1x,Frankfurt-Nürnberg 1,Hertha-Bremen 12,Milan-Cagliari 1: ebből a négy tippből lesz legalább 3 találat.
  Tetszőleges számú mérkőzést választhatunk,és a tipp lehet fix,két és háromesély.A lényeg amit vállalunk, jó legyen.Nem muszály 4-ből 3-at vállalni,mondhatom azt is hogy ebből a 4 tippből csak tuti hogy 1 lesz jó!

  Ezt meg lehet adni intervallumosan.
  Ezek szerint egy adott heti játék összeáll a statisztikai,térbeli elrendeződés alapján szűrő,és tippekre alapozott szűrőfeltételekből.

  Ez lehet 20-300 db szűrő,ki hogy játszik!

  A szűrőfeltételeket intervallumosan kell megadni. Például a meglepetések száma 2-4 db,1-esek száma 4-7 db,stb.
  Sok szoftvernél csak akkor van telitalálat,ha minden szűrőfeltétel az intervallumba esik.
  Én a totoprofessort használom,ott van egy kisegítő lehetőség,ún.hibaintervallum,ami egy kicsit segít az intervallumon,ha baj van.

  Példa:

  5-8 db 1-est kitolom mindkét irányba 1-1 egységgel,akkor ezáltal az 1-esek száma szűrőfeltétel így néz ki: 5-8/1-1.
  Gyakorlatilag a teljes szűrőintervallum (Intervallum-Hibaintervallum) 4-9-ig terjed.

  Kérdezhetitek,akkor miért nem egyből a 4-9/0-0 intervallumot adtuk meg? Azért,mert sokkal kevesebb oszlop van az 5-8 intervallumnál,kevesebbet oszlopot szűr.

  Az a lényeg,hogy meg kell próbálnunk eltalálni az intervallumban vállalt értékeket,mert akkor telitalálatunk lesz,mivel bent maradt az a tipposzlop,amely minden intervallum értéknek megfelelt.

  Ennyi szűrőnél azért ez szinte lehetetlen!

 • andorka április 02. 07:50 (#7) | Válaszolok

  Folytatom:

  A totoprofessor tippgenerálás előtt megkérdezi,hogy hány szűrőnél engedélyezzük a hibaintervallum igénybevételét? Minél kevesebbnél engedélyezzük,annál kevesebb oszlop marad meg végül,ami azért kockázatos vállalkozás.

  30-40 db szűrőfeltételnél 5-7 db szűrőnél vehetjük igénybe a Hibaintervallumot.Ez vagy elég,vagy nem.

  Ha többször kellett igénybe vennünk a Hibaintervallumot,mint amennyit engedtünk,nem lehet telitalálatunk.Akkor sem lehet telitalálatunk,ha valamelyik szűrőfeltétel kicsúszik a teljes intervallumból,pl. a fenti példában 10 db 1-es jön.

  Rengeteg dolog van még, kezdésnek ez elég.

 • euroaron április 02. 08:10 (#8) | Válaszolok

  andorka, jól összefoglaltad a lényeget!
  engedelmeddel betennénk majd a négyes leckébe, legalább hivatkozásként erre a hozzászólásra.

  viszont a kulcsokkal vitatkoznék.
  röviden: bármely kulcs előnye, hogy egyszerű, érthető, és bár igaz, hogy a hiányos alaptipp miatt “nagy” a rizikó, viszont kezdők számára nagy sikerélményt nyújthat korábbi kezdő szisztémjukhoz képest az alkalmazása.
  a szoftvernek is megvan a maga előnye. a szűrési feltételekkel azonban óvatosan kell bánni, elemezni kell őket, és mérlegelni a kockázatuk a fogadó számára még elfogadható-e?
  te itt tippszázalékösszeadási meg eltérésmegengedési módszerről írtál, ööö, ezt nem egészen értem, részint mert nem ugyanaz a szókincsünk, másrészt meg mert lehet, hogy ez az általad használt program olyan funkciója, amit itt csak te ismersz. a mi módszerünk összefoglalva: hasonló alapokon nyugszik, de az egyes szűrési feltételeket objektíve súlyozva vesszük számításba és rendezzük sorba, majd szubjektíve beállítjuk a találati tartományt és a szabadságfokot (ezt már elég jól megérezzük), és úgy engedünk rá egy elooszlási szűrőt.
  még annyit: a 14 háromesély hátránya, hogy nagyon kevés találatot generál akár alsó, akár felső kategóriában – gyk a telire vagy jólfizető meglepetéshetekre lehet vele frankón hajtani, arra viszont a megelepetéseredmények fogása miatt kiválóan alkalmas. de nem szabad elfelejteni: a múlt heti magyartotó eredményt ezzel a módszerrel sem lehet elfogni, talán ha 10es találatot esetleg: túl sok akármilyen meglepetésnél ugyanis ugyanúgy átfordul bukóba, mint a papírtotósok eredménye. esetleg még egy hátrány, hogy elég sok oszlopot kell megjátszani a látható eredményhez, de ez is relatív egy ugyanakkora szimpla kulcs rizikójához képest.

  egyébként mi is a 14 háromesélyre esküszönk. illetve magyar totónál 13+1. a héten mégis kulcsot fogunk használni a magyarhoz, mert.

 • andorka április 02. 11:24 (#9) | Válaszolok

  euroaron!

  semmi akadálya persze,hogy felhasználhatjátok amit írtam,örülök neki, ha segíthetek valamelyik totós kollégának.
  mint írtam én a totoprofessor nevű szoftvert használom,annak van olyan szűrési lehetősége,ami az unibetes esély%-ra épül.
  megadhatom ott is pl. hogy 1-20%-ig,ami ugye kőkemény meglepetésnek számít,hány db legyen benne minden tipposzlopban,a papírforma szerinti 70-99%-os esélyekből mennyi kerüljön be,stb.

  A kulcsokkal nekem semmi bajom,csak még nem próbáltam,de mint egy korábbi beírásomban jeleztem,ki fogom próbálni.

  Abban igazad van,hogy 14 háromesélyből kell kiindulni.Ez szerintem vitathatatlan /lásd múlt heti magyar/.Ha viszont olyan szűrőket is bevállalsz,amik kiadták volna ezt az oszlopot,akkor ez a progi símán kiadta volna ezt a tippsort,én tudom.

  A múlt heti volt az első magyar szűrésem,400 oszlopig szűrtem le kezdésnek,ha az a köcsög Pirlo a Milanban berúgja a 11-est,akkor 9 találat lett volna.tudom fenét sem ér,de jól hozta az x-eket,meg 2-eket.

  azért nyargaltam át ide is /magyar totó/,mert a supertoto a kisebb nyerőosztályokban szart sem fizet.

  hiába van 11-12 találat,nem jól fizet.talán egyszer vagy kétszer volt olyan,hogy 1000€ körül húztam haza pénzt.

  most növelt oszlopszámmal nyomulok,hátha elcsípek valami kisebb nyereményt.

 • euroaron április 02. 11:46 (#10) | Válaszolok

  andorka, engedelmeddel javasolnám neked az osztrák totót.
  12 esemény, 3 nyerősoztály, 60 jurócent per oszlop, germán és labanc felhozatal, netes elérés, sima ügy.
  sajnos bár jók a nyerési esélyek, kis ország ausztria is, emiatt pici* az alap.
  az igazán fasza totó a spanyol, 14+1…

  *eu szemmel kicsi. magyar szemmel nagy. sajnos az oszlopár is…

 • shapemark április 02. 18:46 (#11) | Válaszolok

  bigdroid & andorka: én a variacio.hu-t szoktam használni, a totó vairációim összeállításához kitűnő és még nyomtatni is tudok vele a szelvényekre.
  :)

 • andorka április 02. 20:26 (#12) | Válaszolok

  euroaron!

  ez úgy hangzott tőled,mintha terhes lenne a jelenlétem ezen a fórumon!

  shapemark:köszi

 • Antal április 02. 20:46 (#13) | Válaszolok

  andorka: nem. Csak az osztrák totón többet lehet nyerni! A magyar totó nem az igazi, akkor már inkább Supertoto. Azután jön az osztrák és a spanyol a teteje. Szerintem Áron csak erre gondolt. Legalábbis remélem. :-)

 • euroaron április 02. 21:06 (#14) | Válaszolok

  oké, tudom, hogy sokszor vagyok kétértelmű, de már vagy tízszer olvastam el a hozzászólásom, és még mindig nem tudom beleértelmezni az elküldést.
  bár ha a betűket megfelelő sorrendbe rakosgatom… :) ))

  antal, bizony, rengeteg egyéb totó van még, mint a bundakirály olasz, a 13as német, vagy a francia is, meg a noname totók, mint a horvát, holland, portugál, stb, de a spanyol a top. játszésra effektíve a super, magyar, osztrák és spanyol érdemes, a többi túl spéci nyelvű… még a német, hát, sajnos az is gyenge. alig valami különbség az osztákhoz képest, ja, -1 esemény, hát ez döntő. persze mérlegelni kell még, hogy melyik undorítóbb: az osztrák vagy a német másodosztály. :)

 • andorka április 02. 21:08 (#15) | Válaszolok

  Antal!

  Valamikor nyomtuk az osztrákot is,egyik haverom kint melózott,nyomtam neki mailban az oszlopokat,ő meg töltögette…ameddig elege nem lett belőle.Neten nyitni kellett volna osztrák banknál számlát,kellett volna rá rakni egy valag pénzt, nem vállaltam be.

  az a baj a superrel,hogy levették a 100.000€-t a felére,így az emberek alig tesznek rá hetente 40-50.000€-t! régebben 60-80.000€ is volt az össznyeremény.

  a 13,12,11 találatosok alig fizetnek!

  azért a pénzért amit sokan kockáztatunk,legalább nyerjünk valamennyit!

 • euroaron április 02. 21:16 (#16) | Válaszolok

  andorka, én még most is látok ott 60k körüli alapot hetente. azért mérlegeld azt is, hogy rohadt olcsó, meg jó a műsor.

  osztrák bankszámla: van ilyen sopronban, hogy burgenland takarékszövetkezet. a szomszéd dorfban is tuti van egy tesója, és akkor a számlaproblémáról ennyit, de mondjuk az országközepéről tényleg macerás egy ilyet nyitni, pláne fenntartani. bár a magyar bankszektornál még így is jobb.

 • andorka április 03. 07:34 (#17) | Válaszolok

  na,azért természetesen nincs félrerakva a supertoto,hoztam onnan haza sok kis aprópénzt.

  mondjuk annyi, hogy nem szűrök a heti műsorra,hanem dobok valami kombit,aminek az alapja tippek darabszáma sorszámonkénti lebontásban.

  pl.mutatja a statisztika,hogy a 14.sorszámon 35-9-14 a tippek aránya /35db 1-es,9db x stb./akkor nyomok neki egy hazait,meg odarakom neki a meccs alapján várható kimenetelt.
  A superen némelyik sorszámon nagyon sokszor van vendéggyőzelem,odarakom neki a vendéget,meg amit kíván a mérkőzés.lehet vele fogni.

 • tejcsi április 20. 10:16 (#18) | Válaszolok

  Sziasztok!
  Olyan kezdö szoftvert keresnék amit egyszerüen tudnék használni.Ha tudnátok javasolni valamit megköszöném.

 • euroaron április 20. 10:20 (#19) | Válaszolok

  telcsi: nincs olyan, hogy kezdő szoftver.
  ha egy teljes variációt fel tudsz írni, és annak a terjedelme kevesebb mint 65536, és a szűrési feltételeid egyszerűek (minmax, tapadás, stb), akkor: Excel. ez elég kezdő, szerintem. és egyszerű is.

 • euroaron április 20. 10:22 (#20) | Válaszolok

  de ha ennél azért bonyolultabbra vágysz, barátkozz a négyesély demoverziójával. :)

 • tejcsi április 20. 10:30 (#21) | Válaszolok

  És hol találok ilyen programokat ahonnan letudnám tölteni vagy megrendelni?

 • euroaron április 20. 10:58 (#22) | Válaszolok

  http://www.toto.lap.hu
  vag google: négyesély totóprogram.

  demo letölt, exe kicomagol, benne van minden infó…
  de mielőtt rendelsz: TESZTELJ!!!

 • tejcsi április 20. 11:11 (#23) | Válaszolok

  Köszi euroaron

 • duduska április 21. 17:49 (#24) | Válaszolok

  Mire ezen a sok infón átrágom magam megőszülök.Nagyon jó és bízom abban,hogy a segítségével a férjem nyerni is fog!

 • peripetia december 16. 00:16 (#25) | Válaszolok

  “Minden totókulcs egyformán jó és egyformán alkalmas arra, hogy a játékban felhasználjuk.” Ez így ebben a formában nem igaz. Pláne nem, ha kutyaütők vagy szélhámosok csinálják a kulcsot. De erről majd később.

 • zso december 16. 12:19 (#26) | Ez egy válasz erre: #25 | Válaszolok

  Én kíváncsian várom a folytatást. Pláne, hogy a jövő év elején szeretnék itt indítani egy új játékot, ami egy saját “fejlesztésű” kulcson alapszik. Akkor egyelőre kivárok. ;)


Szólj hozzá Te is!