Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó Regisztrálok
ápr16

Totó-suli – IV. rész

 Totó-suli 4 hozzászólás

“vezetéses” kulcs… A hibátlan és hibapontos kulcsokról szóló előző három lecke amolyan mélyvíz volt a kezdőknek, mondhatnók csúcsra nyomás. Ezután már jóval könnyebb területek következnek, már feltéve, hogy az előző hármon legalább elégséges osztályzattal átcsúsztatok – Hah!

Szóval a totó labdarúgó-mérkőzések eredményeinek kitalálásáról szól? Nahát! – átevickéltetek. Aki esetleg elbukott volna, azért próbálja meg ezt a mostani szintet is, hátha több sikerélménye lesz, aztán majd később bepótolja a hiányosságait!

Vezetéses kulcsok

Misztikus szó, nagy mágia, furcsán és egyben lenyűgözően rendezetten kitöltött totószelvények, micsoda profi totózók – első hallásra ezekre asszociál a kezdő totós, ha egy lottózóban vagy egy fórumban a veteránok disputájára figyel. Pedig nincs ebben semmi különös, a vezetés is egyfajta totókulcs, sőt, jóval egyszerűbben előállítható a hibapontos kulcsoknál, ugyanakkor eredményességét egészen más szempontból kell értékelni!

A vezetéses kulcs alapja a hibapontos kulcsokhoz hasonlóan egy valamilyen indexű hibátlan kulcs, legyen ez előző példa 2-5-6-os kombinációja, 288 oszlopon. A hibátlan, és általában a minimális oszlopszámra generált hibapontos kulcsok is, ebben a kombinációban matematikai elvek szerint a háromesélyes és kétesélyes tippek egyes kimeneteleit egyforma súllyal szerepeltetik, holott a fogadó általában nagyobb esélyt ad magában valamelyik tippnek. Mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy mérkőzés kimenetelét nagyon érezte vagy papírforma kimenetelt gondolt, de a biztonság kedvéért mégis inkább két- vagy háromesélyes tippként játszotta meg – és nem bejött a megérzés, papírforma? Tipikus. De jó lett volna ilyenkor valamilyen olyan szisztémát játszani, ahol valahogyan preferálva vannak a megérzések, több oszlopon jelenik meg egy-egy tuti tipp!

Nahát, ilyen esetben használható a vezetéses kulcs.

Vezetéses kulcs. Nyelvészkedjünk egy kicsit. A „kulcs” világos, a hibátlan teljes variáció valamilyen elv szerinti csökkentett oszlopszámú megjátszását jelenti, bizonyos garanciák és feltételek mellett. A „vezetés” ennél jóval egyszerűbb: kiválasztunk minden egyes többesélyünkből egyetlen kimenetelt, amit preferálunk – ez lesz az alaposzlop, más néven vezetőoszlop, erre fogunk vezetni. Definiáljuk ezt most példánkban úgy, hogy a két háromesélynél vendéggyőzelmeket érzünk, a kétesélyeknél meg hazai győzelmeket, illetve, hogy az alaptipp teljes legyen, az egyszerűség kedvéért mind az ötnél döntetlent második esélyként. Tehát az alaposzlopunk 2-2-1-1-1-1-1.

Magához a vezetéshez azonban szükség lesz még egy definícióra, amit a szakirodalom többféleképpen nevez, úgy, mint bontás, eltérés, emelés – akárhogy is nevezzük, ugyanazt értjük alatta: vállalni kell egy számot, ami szám alatt azt kell érteni, hogy az alaptippből hány értéket találunk el, vagy éppenséggel nem találunk el (én általában ez utóbbi értelmezést használom). Példa szerint két háromesély és öt kétesély, az hét tipp. Hmm, hát mondjuk ismerve a formánkat – hasra csap! – pont négyet elkapunk, tehát vagy négy találat, vagy három eltérés. Megint írom, mindegy, hogy melyiket választjuk, találat vagy eltérés, mert az alkalmazásuk elve megegyezik, csupán értelmezésben különböznek, meg talán egy pici érzelmi vonzata van a dolognak: találat, ez olyan pozitív, jó karma, míg eltérés, brrr, negatív, rossz ómen!

Na de ne tévedjünk ezoterikus vidékre, hanem bizony kezdjünk vezetni a vállalt találatra (eltérésre), tehát négyes (hármas) emeléssel. Roppant egyszerű művelet ez, mert csak egy szabály van: csak olyan variánsok lehetnek elemei a kulcsunknak, amelyek az alaposzlophoz képest teljesítik a vállalt találati (eltérési) feltételt, vagyis: pontosan négy találatot (vagy három eltérést) tartalmaznak. Más szóval csak olyan oszlopokat fogunk feladni, amelyek az alaposzlopból pontosan négy kimenetelt hoznak.

Melyik az első ilyen variáns? 2-2-1-1-X-X-X. Teljesül a feltétel: az első négy esemény az alaposzlopban megtalálható, a másik három meg nem. A következő: 2-2-1-X-1-X-X. Megint megvan a négy találat, mindenki láthatja. A következő: 2-2-1-X-X-1-X…. 2-2-1-X-X-X-1… 2-2-X-1-1-X-X… 2-2-X-1-X-1-X… és így tovább, egészen az utolsó X-X-X-1-1-1-1 variánsig; vagy 1-1-X-1-1-1-1, attól függően, hogy háromesélyeknél hogyan emelünk, előbb vezetve 1-re vagy X-re. Házi feladat: felírni az összes elemet (70 oszlop), illetve bemelegítésképpen lehet próbálkozni a népszerű 7 kétesélyes kombinációs szelvény vezetésével 4 találatot jegyző emeléssel, ami ugye bruttó 128 oszlop – de vezetve vajon mennyi lesz a vége? (35 oszlop)

Ugye hogy nem bonyolult? Nem kell hozzá sugárzó intelligencia, aki egy kezdő sudokut képes kirakni, annak ez se fog különösebb nehézséget okozni.

Beszéljünk most az értékelésről. Egyrészt lehet úgy értelmezni ezt a kulcsot, ahogy már tanultuk, a kulcs oszlopszáma a teljes variációhoz képest, vagyis 70/288, azaz 24% a teli esélye, ami igaz is, de egyrészt ez egy hibátlan vezetéses kulcs, nem pedig egy valamilyen hibapontos kulcs, másrészt a vezetéses kulcsok találati táblája speciális.

Egy mondatban: a példabeli vezetéses kulcs garantálja a telitalálatot, ha az alaptipp hibátlan ÉS a vezetésből pontosan négy kimenetelt is eltaláltunk. Az alaptipp hiba nyilván rontja a maximális találat számát, de a vezetőoszloptól nem vállalt, hanem egyéb értékkel való eltérés is negatív hatással van rá, pontosan annyival, amennyivel abszolút értékben a vállalt értéktől, azaz itt most 4-től eltér. Tehát hibátlan alaptipp ÉS a vezetőoszlopból 3 vagy 5 találat esetén maximum 12-est, 2 vagy 6 vezetéstalálat esetén már csak 11-est, 1 vagy mind a 7 vezetés eltalálása esetén 10-es találatot lehet elérni; és végül hiába hibátlan az alaptipp, ha a vezetőoszlopból egyetlen találatot sem fogtunk, akkor bizony 9-es maximummal lehet csak büszkélkedni. A maximális mellett persze természetesen bármelyik vezetéses kulcs is több-kevesebb találatot biztosít az alsóbb nyerőosztályokban.

A vezetéses kulcsok előnye, hogy könnyű elkészíteni – akár manuálisan is – egy magasabb indexű kulcsot, figyelembe veszi a fogadó megérzéseit, így megfelelő önismeret esetén jól le lehet szűkíteni vele a teljes variációt. Tehát olcsóbb is, de az egy hibapontos kulcsokhoz képest kicsivel azért nagyobb oszlopszámon. Hátránya előnyéből fakad, hiszen a fogadónak nagyon jól kell ismerni a saját tippelési szokását, hogy a vezetéshez tartozó emelésszámot a lehető legpontosabban meg tudja határozni.

Hát ez volt az egyszerű vezetéses kulcs. A következő leckében a különböző egyéb vezetéses kulcsokról fogunk beszélni.

Áron Hozzászólások
 • euroaron április 16. 14:06 (#1) | Válaszolok

  naszóval… egyedüli telitalálatos szelvénnyel ilyen kocsit lehet venni a nyereményből! :D

 • Antal április 16. 21:18 (#2) | Válaszolok

  Te ilyet vettél? :-)

 • euroaron április 16. 21:21 (#3) | Válaszolok

  bp belvárosban lakom, és vagy öt éve egyszer volt kocsim, egy használt ford escort, imádtam, de a folyamatos dugók és a parkolás nehézsége úgy felbaszta az agyamat, hogy egy hét múlva már el is adtam a francba…
  nem is, hat éve volt.
  aztakurva, hogy repül az idő…


Szólj hozzá Te is!