Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó Regisztrálok
ápr28

Totó-suli – VI. rész

 Totó-suli 1 hozzászólás

Elég sok mindenről volt szó az eddigi öt leckében, pár szisztéma éles játékban kipróbálásra is említésre méltó volt talán, remélhetőleg.

Ez a fejezet az előző kettőtől független, ugyanis nem fogunk semmi érdemleges módszert bemutatni benne, hanem a totósok és a programok által leggyakrabban használt és egyben legegyszerűbb szűrési feltételekről lesz szó. Nem árthat majd némi statisztikai alaptudás az egyes kifejezések megértéséhez, a Wikipédia megfelelő cikkeit 10 percig böngészve ez bárki által elsajátítható.

Szűrés

A többi spéci Totó-kifejezéssel szemben ez azt jelenti, amit: egy előre definiált rostán fennakadó variánsokat kitörli a teljes variációból, és csak a szűrési feltételnek megfelelő oszlopokat kínálja fel megjátszásra. Többféle tényezőre lehet szűrni, és egymás mellett egyszerre több szűrő is használható, amelyek használata után végül csak a minden egyes szűrési feltételnek megfelelő variációkat fogják eredményezni. Lássuk is hát szép sorban az öt legnépszerűbb szűrőt részletesen!

1. Alaptipp

Háhááá! Erre aztán biztos nem gondolt senki! Pedig hát a legnyilvánvalóbb szűrő, és egyben a legdurvább is bizony éppen az alaptipp meghatározása: hány kétesélyt és hány fixet vállal a fogadó. Durva szűrő ez, hiszen egy kétesély kétharmadára, egy fix pedig harmadára csökkenti az összes matematikailag lehetséges kimenetel számát. Ugyanakkor a hatékonyságnak ára van: ha egy tipp nem jön be, könyörtelenül csökken a maximális nyeremény nagysága. És bizony gyakran van olyan, hogy azt kell sóhajtani: na, alaptipp hiba… ráadásul nem is egyszer kell ilyet sóhajtani hétvégente…!

Egy totóműsor hetente tucatnyi eseményt kínál fogadásra, ezek között mindig vannak fixgyanúsak és háromesélyesek, illetve a fogadó egyéni preferenciája alapján megérzések és érzelmi kötődések, vagy teljesen elvont kimenetelek. Akárhogyan is, de érdemes naplózni a vállalt tippeket, hétről hétre, akár kategorizálva is az egyes kimeneteleket.
Például: fix 1, ez miért, papír vagy megérzés? Hát a fix 2? És a fix X alapja micsoda?
Kétesélyeknél érdemes a tippet módszertől függetlenül rangsorolva megadni, és úgy naplózni: miért pont az a két kimenetel, és miért az egyik vagy a másik az első helyen? Háromesélyeknél szintén a szándék illetve a rangsor értékelhető. A napló pár hetes alkalmazása után már le lehet vonni tanulságokat a fogadó stílusáról, és ezek alapján csiszolhat a stílusán, a tipikus „hibákat” újra el ne kövesse, például.

A napló alapján általában elmondható lesz, hogy a megfontolt fix hazai győzelmek 70-80%-ban, a fix vendéggyőzelmek pedig olyan 60-70%-ban lesznek megfogva. Fix döntetlen kimenetelből elméletileg keveset lehet majd találni, és azt is csapnivaló 20-40%-os eredményességgel. A hazai győzelmeket is tartalmazó kétesélyeket a fogadók szintén úgy 70-80%-ban fogják eltalálni, a vendégek preferálása ugyanitt szintén 60-70%-os lesz. Háromesélyeknél pedig ugye mindig fogás van, éppen ezért ott a sorrendet érdemes vizsgálni: 30-40%-ban lesz elkapva az első eredmény, bizonyítva, hogy a háromesélynek ítélt mérkőzések kimenetele tényleg lutri. Ezek ellen a számok ellen nem lehet tenni, nincs olyan élő ember, aki jelentősen eltérne pozitív irányban, tetszik vagy sem.

A napló segíthet esetleg első pillantásra őrültnek tűnő tippek bevállalásában, például: hát ez bizony papír fix 2… izé hát, várjunk csak… hoppá, általában hitvány a fix 2 eredményességem… hmmm, na most… eh, bevállalom 1X-ben! (Később) Aztakurva – bejött! Persze kevésbé merészek háromesélyt is alkalmazhatnak… És persze előfordulhat, hogy mégiscsak érvényesül a papírforma 2-es…

A napló segít ugyanakkor a vezetéses kulcsot alkalmazó fogadóknak a saját magukra érvényes emelések hatékony számának meghatározásában, ezért érdemes jegyezni a tippek rangsorát is.

A napló hátránya, hogy precíz személyiséget igényel, következetességet és folyamatosságot, munkabírást, mert monoton meló ám ez. Kell egy minimum intelligencia is hozzá, mondjuk szobahőmérsékletű, hogy azért egyértelmű és átlátható legyen a mű, legalább a tulajdonosa számára. De érdemes vele küszködni, mert ha más nem is, de jellemformáló.

Az alaptippel kapcsolatosan egy utolsó gondolat még: két-három fixnél és három-négy kétesélynél, legyenek akármilyen alaposan megfontoltak, lehetőleg ne vállaljunk többet, mert már ezek is neccesek. Persze ha muszáj, akkor muszáj.

folyt. köv.

Áron
Szólj hozzá Te is!