Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó Regisztrálok
nov21

Totó-suli – vissza a kályhához

 Totó-suli 3 hozzászólás

Két rutinos totó-szakértőnk egy végső – de még közel sem biztos, hogy lezáró – summázatot tár most elétek a totózásról! Kicsi szakmázás, kicsi tanácsadás, szóval minden, ami érdekes és hasznos lehet! Olvassátok el euroaron és zototo rendkívül alapos írását!

Totózásról általában

Kicsit visszakanyarodunk az első leckéhez. A totójáték lényege: 13+1 sportesemény kimenetelét kell eltalálni, hogy a hazai csapat nyer, döntetlen lesz az eredmény, vagy a vendégcsapat nyer. Ennek jelölésére a totóban az 1,X,2 jeleket használjuk.

A magyar totón 4+1 nyereményosztály van, tehát a 13 mérkőzésből legfeljebb 3-at hibázhatunk, hogy még legyen nyertes oszlopunk – a +1 pedig csak akkor számít találatnak, ha az első 13 tipp hibátlan. A 13 mérkőzés összes variációja így 3^13-on = 1.594.323 oszlop a +1 nélkül.

Ebből
13-as 1db,
12-es 26db,
11-es 312db, és
10-es 2.288db féleképpen állhat elő.
Tehát az összes oszlop 0.0016-od része tartozik valamelyik nyerőosztályba.

Például az 5-ös lottónál ugyanez a számítás: 43.949.268-ból
5 = 1db,
4 = 425db,
3 = 35.700db, és
2 = 987.700db.
A nyertesek aránya 0,023 az összes kombinációhoz viszonyítva.

Látható, a lottón 14-szor akkora esélyünk van arra, hogy egy szelvényen lesz nyerő találatunk, mint a totón. Ugyanakkor egy lottószelvény áráért jelenleg 4db oszlopot játszhatunk meg a totón, ezért bár a nyerési arány az 1/4-ed részére csökken, de a lottón még így is 3,5-szer nagyobb az esély egy nyertes szelvényre, mint a totón. Viszont ha totón van egy biztos fixünk, akkor már jobb lesz a nyertes szelvények aránya az 5-ös lottóénál.

Ha a számok így ellene, akkor miért a totó?
Sokan a sportfogadásokat részesítik előnyben a számtáblás játékokkal szemben. Ennek több oka is lehet. Az egyik az, hogy itt nyilvános az eredmény, nem golyókat sorsolnak ki, amelyről néhányan úgy gondolják, hogy valamiképpen manipulálni lehet az eredményeket. Ennél fontosabb azonban a sport szeretete és a játékkedv. Úgy gondolják, egy sportesemény kimenetelét könnyebb eltalálni, mint egy véletlenszerűen kihúzott golyó sorszámát. És ebben van is valami. A totószelvényt ki lehet tölteni véletlenszerűen is, tippelhetünk kedvenc csapatokra, játszhatunk egy eseményre többféle kimenetelt is, akár mind a három esélyt is megtippelhetjük. Ha nem tudjuk egy oszlopon eltalálni mind a 13 mérkőzést, akkor felmerül a kérdés, hogy hány oszloppal érdemes játszani? Abból indulhatunk ki, hogy az egyes nyerőosztályokban mennyit fizet a totó. Ezt a korábbi kifizetések átlagából tudjuk kiszámolni.

Az átlagos kifizetések az egyes nyerőosztályokban:
10 = 2.550  = 51 op,
11 = 10.400 = 208 op,
12 = 195.000 = 3.900 op,
13 = 1.320.000 = 26.400 op,
+1 = 2.195.000 = 43.900 op.

Fenti kifizetési átlagoknak igen nagy a szórásuk. A tízes találat pl 65 – 60.600,- Ft határok között mozog. Látszik, hogy akár 1000-szeres különbség is előfordul a 10-es kifizetésekben. A számtáblás játékoknál nincs ekkora szórás. A fenti totó kifizetések átlagánál mindenképpen kevesebb oszlopot kell megjátszani, mert nem garantálható, hogy minden héten el tudjuk találni a megcélzott nyerőosztályt.

Hogyan játszunk?

Egyszemélyes játék. Előnye, hogy a nyereményt nem kell megosztani mással. Persze, jobb egyedül nyerni milliókat, mint sokfelé elosztani, de egyedül nagyobb játékot hosszútávon nehezebb is finanszírozni. Ezért hetente csak viszonylag szerény oszlopszám engedhető meg. Közkedvelt egyszemélyes játék a 7 kétesélyes, egy hibapontos kulcs, amit 16 oszlopon lehet megjátszani.

A kollektív játék kompromisszum: a nyeremény megoszlik a tagok között, de nyilván nagyobb eséllyel lehet realizálni is, hiszen többen több oszlopot lehet megjátszani, mint egyedül. A kollektív játék esetén is van azonban egy felső határ, amelynél többet már nem érdemes totóra költeni. A fentiekben kiszámított átlagos kifizetések mutatják ezen összegek nagyságát, de szem előtt kell tartani, hogy hányas találatot tudunk rendszeresen elérni és ennek megfelelően megválasztani a szelvényszámot.
Nem utolsó sorban van még egy fontos tényező, mégpedig a játékosok anyagi lehetőségei. Kollektívákban az egyes tagok különböző mértékben is hozzájárulhatnak a befizetésekhez, ennek megfelelően kell a nyereményt is felosztani.

folyt. köv.


Címkék: ,

Hozzászólások
 • euroaron november 24. 09:27 (#1) | Válaszolok

  oszi, lécci az elején azt a “két nagy tudású szkértőt”, azt cseréld már ki valami másra! ez így tök beképzelt…

  legyen mondjuk két öreg róka, vagy két tapasztalt játékos, vagy két veterán totós – ne ilyen nagyképű szöveg.
  kösz!

 • Tippek.com november 24. 11:09 (#2) | Válaszolok

  ok, átírom, bár sztem egyáltalán nem nagyképű szöveg. pláne, h nem te írtad magatokról.

 • berkes sándor március 18. 17:16 (#3) | Válaszolok

  az én kedvencem a bologna és a schalke04 hajrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Szólj hozzá Te is!